Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 06-02-2025, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • Patrick van Domburg - Burgemeester
  • Gerbert Tiecken - VVD
  • Everdien Berendsen - CDA
  • Luuk Preijde - PvdA
  • Robbert van Velsen - GBB

Gemeente Bronckhorst Steunt GGD Plannen: "We Moeten Scherp Blijven"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Bronckhorst heeft unaniem ingestemd met de Uitgangspuntennota 2026 van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Ondanks een lichte verhoging van de inwonerbijdrage, ziet de raad geen reden om een zienswijze in te dienen. Wel blijft de gemeente in gesprek over toekomstige verbeteringen en besparingen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 6 februari 2025 stond de Uitgangspuntennota 2026 van de GGD Noord- en Oost-Gelderland centraal. Het voorstel om geen zienswijze in te dienen op deze nota werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Bronckhorst. De nota sluit aan bij het beleidskader Sociaal Domein van de gemeente en beschrijft de beleidsmatige en financiële kaders voor de begroting van 2026. Belangrijke aandachtspunten zijn onder andere wijzigingen in het Rijksvaccinatieprogramma, huisvesting voor jeugdgezondheid, en de samenwerking met de Veiligheidsregio.

De VVD, vertegenwoordigd door de heer Tiecken, benadrukte het belang van scherp toezicht op de financiële ontwikkelingen. "We hebben hier ook vaak gestaan in de zomer met amendementen," aldus Tiecken. "Gezien de financiële uitdagingen die eraan komen, willen we dat de GGD daar ook scherp op acteert." Hij benadrukte dat de gemeente, ondanks de stijgende kosten, achter de plannen staat en het college bedankte voor het opstellen van het raadsvoorstel.

Mevrouw Berendsen van het CDA wees op de uitdagingen en onzekerheden die de GGD te wachten staan, vooral met het oog op het 'Ravijnjaar' 2026. Ze vroeg het college om uitleg over de keuze om geen zienswijze in te dienen, maar wel verbeterpunten mee te nemen in toekomstige gesprekken. "Er zijn nogal wat uitdagingen, en we willen weten wat er verbeterd kan worden," zei Berendsen.

De Partij van de Arbeid, vertegenwoordigd door de heer Preijde, uitte zorgen over de korting op de gelden voor seksuele gezondheid. Hij vroeg de wethouder om te bevestigen dat deze zorg een prioriteit blijft voor de gemeente. "Kunnen die zorgen weggenomen worden door de wethouder?" vroeg Preijde.

De wethouder, de heer Blaauw, reageerde op de vragen en benadrukte dat de gemeente de GGD scherp houdt. "We zijn de enige GGD die zo klein is. Laten we daar zuinig op zijn en dat in stand houden," aldus Blaauw. Hij verzekerde de raad dat er geen problemen zijn met de huisvesting voor jeugdgezondheidszorg in Bronckhorst en dat de verschuiving van gelden voor seksuele gezondheid goed zal komen.

Met de unanieme instemming van de raad is de weg vrij voor de GGD om verder te werken aan de plannen voor 2026, met de toezegging dat de gemeente Bronckhorst betrokken blijft bij toekomstige ontwikkelingen en verbeteringen.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel van 6 februari 2025 betreft de Uitgangspuntennota 2026 van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG). Het voorstel is om geen zienswijze in te dienen op deze nota, aangezien deze aansluit bij het beleidskader Sociaal Domein van de gemeente Bronckhorst. De nota beschrijft de beleidsmatige en financiële kaders voor de begroting van 2026 en benoemt uitdagingen zoals bezuinigingen en veranderingen in het publieke domein. Specifieke aandachtspunten zijn onder andere wijzigingen in het Rijksvaccinatieprogramma, huisvesting voor jeugdgezondheid, en de samenwerking met de Veiligheidsregio. De gemeente Bronckhorst stemt in met de nota, ondanks een lichte verhoging van de inwonerbijdrage, en kiest ervoor om geen zienswijze in te dienen, maar wel in gesprek te blijven over toekomstige verbeteringen en besparingen.

Documenten